fredag 4 februari 2011

Vildgryta

Den här grytan är en riktig höjdare! Funkar lika bra till vardag som till middagsbjudning. En rätt som kan få den mest inbitne likätare att gilla vegankrubb.

2,5 dl torkat sojakött
Färsk svamp (t.ex. kantareller, trumpetsvamp eller Karl-Johan) efter smak. Det går naturligtvis också att använda torkad svamp.
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl konc. svartvinbärssaft
1 dl vatten
2,5 dl sojagrädde
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 tsk viltkrydda
timjan

1. Förväll sojaköttet enligt anvisningarna på förpackningen.  
Tips: förväll sojaköttet i buljong så får det mer smak.
2. Ta fram din gjutjärnsgryta (om du inte har en så kan du använda en vanlig gryta) och fräs purjolöken och svampen, utan att det tar färg. Lägg i pressad vitlök och smulad timjan mot slutet och låt det fräsa ihop snabbt.
3. I med alla övriga ingredienser.
4. Låt det småputtra i 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis, gelé och kanske saltgurka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar