fredag 4 februari 2011

Smaskig tomatsoppa

Den här soppan blir riktigt smaskig och går jättesnabbt att laga. Räcker till fyra personer.

1 hackad lök
1 vitlöksklyfta
2 tetrapak krossade tomater
2,5 dl sojagrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 msk äppelcidervinäger
0,5 -1 tsk Cajun style pepper sauce (kan uteslutas, soppan blir jättegod även utan)*
Rejält med basilika (färsk är godast men torkad går också utmärkt)
En nypa socker
Svartpeppar från kvarn
Olja

* Kan också heta Louisiana pepper sauce etc. Brukar finnas i välsorterade matbutiker. Styrkan kan variera mellan olika sorter, börja med en mindre mängd och smaka av med mer. Det är inte meningen att soppan ska bli het.

1. Fräs löken i lite olja i en kastrull som rymmer alla ingredienser, löken ska bli genom skinlig men inte få färg. Pressa i vitlöksklyftan mot slutet, om du använder torkad basilika så smula ner den tillsammans med vitlöken (i många medelhavsländer gör man så med torkade örtkryddor, på så vis får de mer smak), fräs ihop snabbt.
2. Häll i tomatkross, äppelcidervinäger, buljongtärning, pepparsås och socker. Låt koka ihop i fem till tio minuter.
3. Häll i sojagrädden och låt soppan koka upp, ta bort kastrullen från plattan. Smaka av med peppar och ha i mer basilika, vinäger och pepparsås om det behövs.
4. Kör soppan med stavmixer tills den blir helt slät.

Servera med bröd eller krutonger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar