söndag 13 februari 2011

Torkad chilifrukt

Vi har massor av torkad chilifrukt i skafferiet. Chili är en hel vetenskap och i synnerhet A. är något av  en entusiast. Torkad chili av olika slag kan man numer köpa i både välsorterade matvaruaffärer och saluhallar runt om i landet men hur använder man den då? Olika chilisorter lämpar sig för olika ändamål, vissa sorter gör man lämpligen flakes av eller maler till pulver medan andra sorter kommer mest till sin fördel som puré. Här är lite grundtips:

De Arbol är en het sort som blir utmärkta flakes, gör så här:

1. Skär bort stjälken och skär sedan frukten i mindre bitar med en vass kniv. Ta undan fröna.

2. Lägg bitarna i en mixer (en liten mixskål som ofta följer med när man köper mixerstav är bäst) och kör tills det har blivit flakes. Kör du för länge så blir det pulver.

3. Tillsätt en liten del av fröna som blev över, mycket av chilins hetta sitter i fröna så ju hetare krydda du vill ha, desto mer frön använder du. De frön som blir över kan du plantera och odla egen chili (det går alldeles utmärkt i kruka på en solig balkong om du inte har trädgård). Häll upp det hela i en burk och använd som krydda till grytor och annat gott. Prova också att göra flakes (och pulver!) av Anchochili. Mild men mustig smak som passar perfekt till chili sin carne t.ex.

Chipotle är rökt och torkad jalapeño, en klassiker i Tex Mex-krubb! Styrkan är medium till het och den ger en härlig rökig smak i grytor och bbq-marinader. Den Chipotlepasta som man kan hitta på ICAs Tacohylla går överhuvudtaget inte att jämföra med den hemgjorda! Gör så här:

1. Blötlägg frukterna i kokhett vatten under lock tills de är ordentligt uppmjukade.

2. Rensa bort stjälk, fröfästen och frön. Använd en vass kniv.


3. Hacka frukterna och kör i mixer tillsammans med lite av blötläggningsvätskan (Tar man för mycket blir det sås, tar man för lite blir det för torrt. Prova dig fram med en liten mängd i taget.) till en slät puré. Lägg upp i en burk och lägg i kylen. Den håller sig några dagar i kylen men går också utmärkt att frysa.
Puré kan man med fördel göra av andra sorter också t.ex. Cascabel, Guajilo, Ancho, Mulato och. New Mexican.
På bilden - puré av Chipotle, Mulato och Casabel.

Om du är intresserad av chili så kan vi rekommendera Borsséns postorder, som har rena drömsortimentet av torkad chili. Recepten på sidan är inget att bry sig om dock då merparten innehåller likdelar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar