söndag 13 februari 2011

Chili

Chili är inte bara en frukt utan också en maträtt, eller snarare ett samlingsnamn för tusentals olika varianter på en gryta som lagas framförallt i de södra delarna av USA. Här är ett bra recept. Det tar halva dagen att laga men är väl värt tiden. Det här räcker till åtmistone sex personer.

3-4 dl. sojabitar
1 pkt Rashers (vegansk "bacon", kan uteslutas)
2 gula lökar
2 morötter
3-4 stjälkar blekselleri
10 vitlöksklyftor
2,5 chilifrukter, urkärnade eller motsvarande mängd chilipuré (se recept). (Vi brukar använda en het sort, t.ex. Cascabel eller New Mexican och en mildare, t.ex. Guajilo eller Mulato. Man kan använda vilka sorter man vill men riktigt heta sorter som t.ex. Habanero rekommenderas inte till just det här receptet.)
2,5 chipotlechili, puréade (se recept)
2 msk riven ingefära
2 burkar krossade tomater
5 dl ljust öl
2,5 dl buljong
1 msk honung (använd socker om du inte vill använda honung)
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
2 röda paprikor
olja

1. Förväll sojabitarna enl. anvisningarna på förpackningen (om du förväller dem i buljong i stället för bara vatten får de mer smak).
2. Strimla Rashers, hacka lök och vitlök och chili (om du använder färsk), skiva morötter och selleri. Riv ingefäran. Fräs i en stor gryta så att det får lite färg. Lägg i sojabitarna på slutet och låt de fräsa en liten stund.
3. Slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung (eller socker), kryddor och vinäger. Låt det hela sjuda två timmar.
4. Skär paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare två timmar. Smaka av, servera med ris, svart bönröra, guacamole och nachos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar