tisdag 13 mars 2012

Vetedeg - till bullar, munkar och semlor



Grundrecept vetedeg

150 g vegomargarin
5 dl mjölk (soja eller havre)
1,5 dl socker
50 g jäst
0,5 tsk salt
1- 2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Smält margarinet och blanda med mjölken tills det blir fingervarmt (37°). Smula jästen i en bunke, blanda ner socker, salt och margarinblandningen. Blanda i kardemumma och sist mjölet. Arbeta degen kraftigt i 3-4 minuter (inte längre, för då förstörs glutentrådarna). Låt jäsa minst 30 minuter på dragfri plats, med handduk över. Baka ut degen enligt nedanstående förslag:

(Jag brukar ofta dela upp degen så att jag gör några vaniljbullar, några kanelbullar och ett gäng munkar eller semlor, när det är den tiden på året.)

Vetebullar/Buns (ca 48 st)

1 sats vetedeg
Strösocker

Vaniljsocker alt. Kanel alt. Kardemumma alt. Rivet äpple och riven mandelmassa
Dela degen i hälften och kavla ut den till en stor rektangulär. Bred på margarin (låt antingen margarinet stå framme så att det blivit rumstempererat eller värm det i mikron några sekunder, så går det lättare att breda ut) över hela rektangeln och strö på socker och a) vaniljsocker eller b) kanel eller c) kardemumma eller d) finrivet äpple och finriven mandelmassa. Rulla ihop degen och skär i två cm tjocka skivor.

Naomi kavlar ut degen
Lägg dem med den skurna sidan upp i bakformar eller direkt på ett bakplåtspapper på plåten. Låt jäsa ytterligare minst 30 minuter. Pensla med smält margarin eller grädde gjort på soja eller havre. Garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter (eller tills bullarna fått fin färg) på 250°. Låt svalna på ugnsgaller under duk. Bullarna är goda ungefär ett dygn i rumstemperatur, men fryses med fördel in.

Alternativ utbakning: Vik degrektangeln dubbel. Skär degen i 2 cm breda remsor. Rulla ihop samtidigt som du snurrar degen kring ”sin egen axel”. Det blir väldigt snygga bullar!




Semlor/Cream buns with almond paste eaten on Shrove Tuesday (ca 36 st)

1 sats vetedeg
Mandelmassa
Florsocker
Vispbar sojagrädde

Dela degen i 36 bitar. Rulla till bollar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa minst 30 minuter. Pensla med smält margarin eller grädde gjort på soja eller havre.  Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills bullarna fått fin färg på 250°. Låt svalna på ugnsgaller under duk. Bullarna är goda ungefär ett dygn i rumstemperatur, men fryses med fördel in.
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur ett par tsk av inkråmet och blanda med mandelmassa och en skvätt grädde. Fördela mandelmasseblandningen i bullarna. Vispa grädde och fördela på bullarna. Lägg på locken och pudra florsocker över (förslagsvis genom att ta lite florsocker i en thékula och sedan skaka den lätt över bullarna).


Berlinermunkar/Berliner doughnuts) (ca 36 st)

1 sats vetedeg
1 l rapsolja eller annan smakneutral olja
Äppelmos
Termometer och sprits

Dela degen i 36 bitar. Rulla till bollar och platta till dem något. Lägg dem sedan på en plåt att jäsa minst 30 minuter.
Värm 1 liter rapsolja, eller annan olja som är neutral i smaken, i kastrull till 180°. Det är viktigt att hålla koll på temperaturen, så använd termometer! (En termometer är dessutom så gott som oundgänglig när man bakar julgodis, så det är välinvesterade pengar.) Lägg i 3-4  munkar åt gången och fritera knappt ett par minuter per sida. Munkarna är färdiga när de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av och svalna på hushållspapper. Spritsa in 1-2 tsk äppelmos i varje munk och vänd dem sedan i strösocker. Munkarna är godast samma dag.

Låt oljan svalna, sila den och häll upp på flaskan igen, så kan du använda den till frityr flera gånger.

Ha ett lock nära till hands OM olyckan skulle vara framme och oljan fattar eld; kväv den med locket, aldrig med vatten eller dylikt.

Så här många bullar och munkar blev det på en grundsats vetedeg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar