Jordärtskockssoppa (4 port)
En halv gul lök eller en bit purjolök
300 g jordärtskockor
400 g potatis
0,5 - 1 burk vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
5 dl vatten + mer att spä med
Rapsolja
Äppelcidervinäger
Persilja
Svartpeppar
Ev. örtsalt
Hacka löken alt. skiva purjolöken. Skala och skiva potatis och jordärtskocka. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och fräs löken någon minut, så att den blir lite genomskinlig. Lägg i potatis och jordärtskocka, pressa i vitlöken och fräs någon minut. Häll på 5 dl vatten, smula i buljongtärningen och lägg i bönorna. Låt koka upp och koka tills allt är mjukt. Mixa allt till en slät puré och späd med vatten till önskad konsistens. Vispa i en skvätt äppelcidervinäger. Krydda med finhackad persilja, svartpeppar och ev. örtsalt. Servera med krutonger.
Krutonger (4 port)
4 skivor formfranska
Rapsolja
Örtsalt
Franska örter (kryddblandning)
Skär bort kanterna på brödet. Skär skivorna i kuber (12-16 st per brödskiva). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödkuberna tills de fått lite färg. Salta och krydda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar