tisdag 31 juli 2012

Yoghurtglass med hallon

Sommarens enklaste - och kanske godaste - glass kräver en arbetsinsats om bara ett par minuter!



Du behöver:
Sojayoghurt med vaniljsmak
Frysta hallon

Ställ in yoghurten i frysen någon timme tills den frusit till något, men inte helt.
Mixa lika delar yoghurt och frysta hallon (eller andra frysta bär) i en matberdare.
Skopa upp och servera!

lördag 5 maj 2012

Choklad(tryffel)tårta med kanderade nötter, hallon och nougatgrädde


Nästan farligt god tårta!

75 g smält margarin
100 g mörk choklad
1 dl starkt kaffe, gärna espresso
1,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Kokosflingor

1-2 dl pecan- och macadamianötter
1 dl socker
100 g nougat
1 pkt Alpro Airy and Creamy (vispbar sojagrädde)
1 dl hallonsylt

Smält margarinet. Låt chokladen smälta ner tillsammans med margarinet och vispa i kaffet. Vispa samman vinäger och mjölk i en bunke och låt stå en minut. Vispa bakpulver, vaniljsocker, socker, kakao och margarinblandning. Vänd sist ner mjölet. Smörj en form och bröa med kokos. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 20-25 minuter (i vår ugn blir kakan perfekt efter 22 minuter). Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl ett par timmar. Dela kakbottnen i två delar.

Smält 1 dl socker på medelvärme i en stekpanna. Vänd ner 1-2 dl pecan- och macadamianötter. Ta upp och låt svalna på bakplåtspapper. Dela nötterna lite från varandra innan sockret stelnat helt alt. hacka dem lätt när de kallnat helt.
Värm 100 g nougat (Cloettas Guldnougat t.ex.) ca 45 sek i mikro, så att den mjuknar utan att smälta helt. Vispa 2,5 dl Alpro Airy and Creamy (det är den vegangrädde som går att vispa hårdast) i två minuter. Vänd ner nougaten och vispa 30 sekunder till.
Bred 1 dl hallonsylt och sedan hälften av nougatgrädden på den undre tårtbottnen. Lägg på den övre tårtbottnen och bred på resten av nougatgrädden. Strö över de kanderade nötterna. Låt tårtan stå kallt ett par timmar, så att smakerna hinner sätta sig. 

Tips 1: Dela tårtbotten: Smartast är att först skära en skåra runt om och sedan dra igenom en fiskelina, så blir bottnarna helt jämna.
Tips 2: Problem med att få ren stekpannan efter kanderingen? Använd helst en teflonpanna. När nötterna är färdigkanderade, spola vatten i kastrullen och ställ tillbaka på plattan på eftervärmen. Häll av när sockret löst upp sig, upprepa vid behov. Då skadas inte pannan.)


fredag 16 mars 2012

Jordärtskockssoppa med krutonger


Jordärtskockssoppa (4 port)

En halv gul lök eller en bit purjolök
300 g jordärtskockor
400 g potatis
0,5 - 1 burk vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
5 dl vatten + mer att spä med
Rapsolja
Äppelcidervinäger
Persilja
Svartpeppar
Ev. örtsalt


Hacka löken alt. skiva purjolöken. Skala och skiva potatis och jordärtskocka. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och fräs löken någon minut, så att den blir lite genomskinlig. Lägg i potatis och jordärtskocka, pressa i vitlöken och fräs någon minut. Häll på 5 dl vatten, smula i buljongtärningen och lägg i bönorna. Låt koka upp och koka tills allt är mjukt. Mixa allt till en slät puré och späd med vatten till önskad konsistens. Vispa i en skvätt äppelcidervinäger. Krydda med finhackad persilja, svartpeppar och ev. örtsalt. Servera med krutonger.


Krutonger (4 port)

4 skivor formfranska
Rapsolja
Örtsalt
Franska örter (kryddblandning)

Skär bort kanterna på brödet. Skär skivorna i kuber (12-16 st per brödskiva). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödkuberna tills de fått lite färg. Salta och krydda.

Bearnaise med steak

En alldeles utmärkt god vegansk bearnaisesås! Räcker till ca 4 personer.

50 g margarin
1,5 msk vetemjöl
1,5-2 dl grädde (soja eller havre)
1 dl vatten + ytterligare vatten för att spä till den konsistens du vill ha
1-2 tsk citronsaft
0,5-1 tsk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
En halv tärning grönsaksbuljong
En nypa socker
Dragon (ett par tsk brukar vara lagom)
Persilja (någon tsk)
Gurkmeja (för färgen)
Svartpeppar
Ev. lite örtsalt

Smält margarinet och vispa ner mjölet. Vispa i vatten och grädde. Ha i övriga ingredienser.  Späd efter hand med mer vatten tills såsen har fått önskad konsistens. Smaka av och tillsätt mer av kryddorna om det behövs. Låt koka på svag värme ca 5 minuter.


Steak
Sojakött (sojasteak, sojamedaljonger eller vad du föredrar)
0,5 buljongtärning

Marinad
Kinesisk soja
Rapsolja eller annan smakneutral olja
Japansk soja
Black Bean Garlic Sauce alt. Hoisin Sauce
Tomatpuré
Timjan
Rosmarin
Svartpeppar
Lite socker

Lägg sojaköttet i en kastrull eller bunke. Smula i buljongtärningen. Häll på kokande vatten och lägg på ett lock. Låt stå tills sojaköttet blivit mjukt (se tillverkarens anvisningar. Tar oftast ca 10 minuter).
Blanda till marinaden: Hur mycket du vill ha av allt bestäms av hur mycket sojakött som ska marineras samt hur du vill att marinaden ska smaka. :)
Häll av vattnet från sojaköttet och pressa ur det något. Lägg tillbaka i kastrullen/skålen och häll marinaden över sojabitarna och låt marineras minst en halvtimme. Vänd bitarna då och då.
Stek i olja på medelstark till stark värme ca 5 minuter.


Tips: Om det blir marinad över, kan den med fördel frysas in och användas på nytt; det är bara att tina den sedan och blanda i lite ny olja och soja och kanske lite mer kryddor. Marinaden passar förstås utmärkt till sommarens grillspett också. :)

tisdag 13 mars 2012

Sockerkaka - grundrecept

Grundrecept sockerkaka
75 g smält margarin
1,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Vispa samman vinäger och mjölk och låt stå en minut. Vispa ner övriga ingredienser. Smörj och bröa en form. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.
Förslag på smaksättning: 
Citronkaka
Blanda ner rivet skal och saft från en citron
Tigerkaka 
Blanda en tredjedel av smeten med 2 msk kakao. Häll den ljusa smeten i en ringform, häll på chokladsmeten och dra en gaffel igenom, så att de båda smetarna blandar sig något och kakan får sitt karakteristiska mönster.
Ljuvlig chokladkaka
Låt 100 g mörk choklad smälta tillsammans med margarinet. Blanda ner 0,5 dl kakao och 1 dl starkt kaffe (typ espresso), plus ev. lite mer mjöl, i smeten. Servera med vispad sojagrädde (Alpros nya Airy and Creamy är ljuvligt god!)
Äppelkaka
Skala 1,5 äpple och skär i tunna skivor. Vänd äppelskivorna i en bladning av kanel och socker. Häll smeten i formen och lägg på äppelskivorna. Servera med vegansk vaniljsås.
 

Vetedeg - till bullar, munkar och semlor



Grundrecept vetedeg

150 g vegomargarin
5 dl mjölk (soja eller havre)
1,5 dl socker
50 g jäst
0,5 tsk salt
1- 2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Smält margarinet och blanda med mjölken tills det blir fingervarmt (37°). Smula jästen i en bunke, blanda ner socker, salt och margarinblandningen. Blanda i kardemumma och sist mjölet. Arbeta degen kraftigt i 3-4 minuter (inte längre, för då förstörs glutentrådarna). Låt jäsa minst 30 minuter på dragfri plats, med handduk över. Baka ut degen enligt nedanstående förslag:

(Jag brukar ofta dela upp degen så att jag gör några vaniljbullar, några kanelbullar och ett gäng munkar eller semlor, när det är den tiden på året.)

Vetebullar/Buns (ca 48 st)

1 sats vetedeg
Strösocker

Vaniljsocker alt. Kanel alt. Kardemumma alt. Rivet äpple och riven mandelmassa
Dela degen i hälften och kavla ut den till en stor rektangulär. Bred på margarin (låt antingen margarinet stå framme så att det blivit rumstempererat eller värm det i mikron några sekunder, så går det lättare att breda ut) över hela rektangeln och strö på socker och a) vaniljsocker eller b) kanel eller c) kardemumma eller d) finrivet äpple och finriven mandelmassa. Rulla ihop degen och skär i två cm tjocka skivor.

Naomi kavlar ut degen
Lägg dem med den skurna sidan upp i bakformar eller direkt på ett bakplåtspapper på plåten. Låt jäsa ytterligare minst 30 minuter. Pensla med smält margarin eller grädde gjort på soja eller havre. Garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter (eller tills bullarna fått fin färg) på 250°. Låt svalna på ugnsgaller under duk. Bullarna är goda ungefär ett dygn i rumstemperatur, men fryses med fördel in.

Alternativ utbakning: Vik degrektangeln dubbel. Skär degen i 2 cm breda remsor. Rulla ihop samtidigt som du snurrar degen kring ”sin egen axel”. Det blir väldigt snygga bullar!




Semlor/Cream buns with almond paste eaten on Shrove Tuesday (ca 36 st)

1 sats vetedeg
Mandelmassa
Florsocker
Vispbar sojagrädde

Dela degen i 36 bitar. Rulla till bollar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa minst 30 minuter. Pensla med smält margarin eller grädde gjort på soja eller havre.  Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills bullarna fått fin färg på 250°. Låt svalna på ugnsgaller under duk. Bullarna är goda ungefär ett dygn i rumstemperatur, men fryses med fördel in.
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur ett par tsk av inkråmet och blanda med mandelmassa och en skvätt grädde. Fördela mandelmasseblandningen i bullarna. Vispa grädde och fördela på bullarna. Lägg på locken och pudra florsocker över (förslagsvis genom att ta lite florsocker i en thékula och sedan skaka den lätt över bullarna).


Berlinermunkar/Berliner doughnuts) (ca 36 st)

1 sats vetedeg
1 l rapsolja eller annan smakneutral olja
Äppelmos
Termometer och sprits

Dela degen i 36 bitar. Rulla till bollar och platta till dem något. Lägg dem sedan på en plåt att jäsa minst 30 minuter.
Värm 1 liter rapsolja, eller annan olja som är neutral i smaken, i kastrull till 180°. Det är viktigt att hålla koll på temperaturen, så använd termometer! (En termometer är dessutom så gott som oundgänglig när man bakar julgodis, så det är välinvesterade pengar.) Lägg i 3-4  munkar åt gången och fritera knappt ett par minuter per sida. Munkarna är färdiga när de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av och svalna på hushållspapper. Spritsa in 1-2 tsk äppelmos i varje munk och vänd dem sedan i strösocker. Munkarna är godast samma dag.

Låt oljan svalna, sila den och häll upp på flaskan igen, så kan du använda den till frityr flera gånger.

Ha ett lock nära till hands OM olyckan skulle vara framme och oljan fattar eld; kväv den med locket, aldrig med vatten eller dylikt.

Så här många bullar och munkar blev det på en grundsats vetedeg!

tisdag 13 december 2011

Lussekatter (Saffron buns eaten on Lucia Day)

For our non-Swedish friends, who may want to bake their own yummy lussekatter/saffron buns:

50 g yeast
200 g melted margarine
5 dl soy milk
1,5 dl sugar
0,5 tsp salt
1 g saffron
1,4 l flour (roughly; better with less than too much)
1 dl raisins

Mix cumbled yeast with sugar and salt in a big bowl (use a kitchen machine). Mix the melted margarine with the soy milk; it should have a temperature around 37 degrees Celsius. Pour the milk mix over the yeast-sugar and mix. Pour the risins and the flour into the bowl and mix well; like 3-4 minutes with a kitchen machine/hand mixer.
Let the dough ferment for at least 30 minutes.
Roll the dough to bund that looks like S:s (the dough is enough for 48 buns).
Let the bund ferment for 30 minutes.
Bake the buns in the oven 5-7 minutes (until they have a nice slightly brwon colour) on 250 degrees Celsius.
Let the bund cool off and then - enjoy! :)