söndag 13 februari 2011

Svart bönröra

Ett utmärkt och svalkande tillbehör till exempelvis Chili eller annan het Tex Mex, gör sig också utmärkt med nachos. Blir naturligtvis godast på sommaren när det är säsong för tomater och paprika.

2 burkar svarta bönor
1 grön jalapeño
1 grön paprika
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Saften av1 lime (eller motsvarande mängd pressad på flaska)
salt och peppar

1. Skölj bönorna ordentligt och låt dem rinna av. Mosa dem grovt med en gaffel.
2. Hacka vitlök och jalapeño, tärna tomater och paprika, skär salladslökarna fint och tillsätt alltihop. Häll över olivolja och limesaft. Krydda och smaka av.

Chili

Chili är inte bara en frukt utan också en maträtt, eller snarare ett samlingsnamn för tusentals olika varianter på en gryta som lagas framförallt i de södra delarna av USA. Här är ett bra recept. Det tar halva dagen att laga men är väl värt tiden. Det här räcker till åtmistone sex personer.

3-4 dl. sojabitar
1 pkt Rashers (vegansk "bacon", kan uteslutas)
2 gula lökar
2 morötter
3-4 stjälkar blekselleri
10 vitlöksklyftor
2,5 chilifrukter, urkärnade eller motsvarande mängd chilipuré (se recept). (Vi brukar använda en het sort, t.ex. Cascabel eller New Mexican och en mildare, t.ex. Guajilo eller Mulato. Man kan använda vilka sorter man vill men riktigt heta sorter som t.ex. Habanero rekommenderas inte till just det här receptet.)
2,5 chipotlechili, puréade (se recept)
2 msk riven ingefära
2 burkar krossade tomater
5 dl ljust öl
2,5 dl buljong
1 msk honung (använd socker om du inte vill använda honung)
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
2 röda paprikor
olja

1. Förväll sojabitarna enl. anvisningarna på förpackningen (om du förväller dem i buljong i stället för bara vatten får de mer smak).
2. Strimla Rashers, hacka lök och vitlök och chili (om du använder färsk), skiva morötter och selleri. Riv ingefäran. Fräs i en stor gryta så att det får lite färg. Lägg i sojabitarna på slutet och låt de fräsa en liten stund.
3. Slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung (eller socker), kryddor och vinäger. Låt det hela sjuda två timmar.
4. Skär paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare två timmar. Smaka av, servera med ris, svart bönröra, guacamole och nachos.

Torkad chilifrukt

Vi har massor av torkad chilifrukt i skafferiet. Chili är en hel vetenskap och i synnerhet A. är något av  en entusiast. Torkad chili av olika slag kan man numer köpa i både välsorterade matvaruaffärer och saluhallar runt om i landet men hur använder man den då? Olika chilisorter lämpar sig för olika ändamål, vissa sorter gör man lämpligen flakes av eller maler till pulver medan andra sorter kommer mest till sin fördel som puré. Här är lite grundtips:

De Arbol är en het sort som blir utmärkta flakes, gör så här:

1. Skär bort stjälken och skär sedan frukten i mindre bitar med en vass kniv. Ta undan fröna.

2. Lägg bitarna i en mixer (en liten mixskål som ofta följer med när man köper mixerstav är bäst) och kör tills det har blivit flakes. Kör du för länge så blir det pulver.

3. Tillsätt en liten del av fröna som blev över, mycket av chilins hetta sitter i fröna så ju hetare krydda du vill ha, desto mer frön använder du. De frön som blir över kan du plantera och odla egen chili (det går alldeles utmärkt i kruka på en solig balkong om du inte har trädgård). Häll upp det hela i en burk och använd som krydda till grytor och annat gott. Prova också att göra flakes (och pulver!) av Anchochili. Mild men mustig smak som passar perfekt till chili sin carne t.ex.

Chipotle är rökt och torkad jalapeño, en klassiker i Tex Mex-krubb! Styrkan är medium till het och den ger en härlig rökig smak i grytor och bbq-marinader. Den Chipotlepasta som man kan hitta på ICAs Tacohylla går överhuvudtaget inte att jämföra med den hemgjorda! Gör så här:

1. Blötlägg frukterna i kokhett vatten under lock tills de är ordentligt uppmjukade.

2. Rensa bort stjälk, fröfästen och frön. Använd en vass kniv.


3. Hacka frukterna och kör i mixer tillsammans med lite av blötläggningsvätskan (Tar man för mycket blir det sås, tar man för lite blir det för torrt. Prova dig fram med en liten mängd i taget.) till en slät puré. Lägg upp i en burk och lägg i kylen. Den håller sig några dagar i kylen men går också utmärkt att frysa.
Puré kan man med fördel göra av andra sorter också t.ex. Cascabel, Guajilo, Ancho, Mulato och. New Mexican.
På bilden - puré av Chipotle, Mulato och Casabel.

Om du är intresserad av chili så kan vi rekommendera Borsséns postorder, som har rena drömsortimentet av torkad chili. Recepten på sidan är inget att bry sig om dock då merparten innehåller likdelar.

fredag 4 februari 2011

Vildgryta

Den här grytan är en riktig höjdare! Funkar lika bra till vardag som till middagsbjudning. En rätt som kan få den mest inbitne likätare att gilla vegankrubb.

2,5 dl torkat sojakött
Färsk svamp (t.ex. kantareller, trumpetsvamp eller Karl-Johan) efter smak. Det går naturligtvis också att använda torkad svamp.
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl konc. svartvinbärssaft
1 dl vatten
2,5 dl sojagrädde
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 tsk viltkrydda
timjan

1. Förväll sojaköttet enligt anvisningarna på förpackningen.  
Tips: förväll sojaköttet i buljong så får det mer smak.
2. Ta fram din gjutjärnsgryta (om du inte har en så kan du använda en vanlig gryta) och fräs purjolöken och svampen, utan att det tar färg. Lägg i pressad vitlök och smulad timjan mot slutet och låt det fräsa ihop snabbt.
3. I med alla övriga ingredienser.
4. Låt det småputtra i 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis, gelé och kanske saltgurka

Smaskig tomatsoppa

Den här soppan blir riktigt smaskig och går jättesnabbt att laga. Räcker till fyra personer.

1 hackad lök
1 vitlöksklyfta
2 tetrapak krossade tomater
2,5 dl sojagrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 msk äppelcidervinäger
0,5 -1 tsk Cajun style pepper sauce (kan uteslutas, soppan blir jättegod även utan)*
Rejält med basilika (färsk är godast men torkad går också utmärkt)
En nypa socker
Svartpeppar från kvarn
Olja

* Kan också heta Louisiana pepper sauce etc. Brukar finnas i välsorterade matbutiker. Styrkan kan variera mellan olika sorter, börja med en mindre mängd och smaka av med mer. Det är inte meningen att soppan ska bli het.

1. Fräs löken i lite olja i en kastrull som rymmer alla ingredienser, löken ska bli genom skinlig men inte få färg. Pressa i vitlöksklyftan mot slutet, om du använder torkad basilika så smula ner den tillsammans med vitlöken (i många medelhavsländer gör man så med torkade örtkryddor, på så vis får de mer smak), fräs ihop snabbt.
2. Häll i tomatkross, äppelcidervinäger, buljongtärning, pepparsås och socker. Låt koka ihop i fem till tio minuter.
3. Häll i sojagrädden och låt soppan koka upp, ta bort kastrullen från plattan. Smaka av med peppar och ha i mer basilika, vinäger och pepparsås om det behövs.
4. Kör soppan med stavmixer tills den blir helt slät.

Servera med bröd eller krutonger