tisdag 13 mars 2012

Sockerkaka - grundrecept

Grundrecept sockerkaka
75 g smält margarin
1,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Vispa samman vinäger och mjölk och låt stå en minut. Vispa ner övriga ingredienser. Smörj och bröa en form. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.
Förslag på smaksättning: 
Citronkaka
Blanda ner rivet skal och saft från en citron
Tigerkaka 
Blanda en tredjedel av smeten med 2 msk kakao. Häll den ljusa smeten i en ringform, häll på chokladsmeten och dra en gaffel igenom, så att de båda smetarna blandar sig något och kakan får sitt karakteristiska mönster.
Ljuvlig chokladkaka
Låt 100 g mörk choklad smälta tillsammans med margarinet. Blanda ner 0,5 dl kakao och 1 dl starkt kaffe (typ espresso), plus ev. lite mer mjöl, i smeten. Servera med vispad sojagrädde (Alpros nya Airy and Creamy är ljuvligt god!)
Äppelkaka
Skala 1,5 äpple och skär i tunna skivor. Vänd äppelskivorna i en bladning av kanel och socker. Häll smeten i formen och lägg på äppelskivorna. Servera med vegansk vaniljsås.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar